Tomtebrygg

Diskusjoner rundt Ølbrygging, utstyr og teknikker for dette.

Moderatorer: Høgetveit'n, textex, Jalle, Lensmann, Rogern5, chr18, Lalla

Tomtebrygg

Innlegg Jalle » Man Nov 20, 2006 10:51 pm

Jeg har intykk av at en del ser på tomtebrygg som noe søtt alokoholfritt kliss. Det man kaller for "Kjærring øl". Det behøver ikke å være sånn. Jeg husker min mor's tomtebrygg. Søtt og sprudlende frisk, mye kullsyre i etter å ha stått to til tre uker på et kjølig sted. Men dog, akoholfritt :cry:

Jeg har mange ganger eksperimentert med tomte brygg med vekslende hell. En gang hadde jeg glemt vekk noen flasker i kjelleren et par år. Det holdt på å koste meg et vindu på loftet :lol: Se ellers mine innlegg i "cider" om flaske granater :wink:

Denne gangen har jeg pønsket ut en oppskrift der jeg ikke bruker sukker.

Til 25 liter ca.
En til to flasker tomtebrygg
500 gram ekstra dark spraymalt
500 gram dark spr. malt
Et til to glass moss maltekstrakt

Men så var det humlen da. Tomtebrygg er jo ferdig humlet.
Jeg tenker å ha oppi saaz for å få opp litt mer bitterhet. Likeledes har jeg tenkt å ha oppi litt cascade og litt Northern brewer. Men, Hvor mye av hver slag? Har dere andre "ølhunder" noe råd å gi
:?:
Det er ikke vits å drukne problemer i alkohol, problemer er gode svømmere.
Brukerens avatar
Jalle
Vin bryggjarn
 
Innlegg: 1721
Registrert: Fre Jul 02, 2004 10:55 pm
Bosted: Hodesalle grotten i de dype skoger i Gjøvdal
Has thanked: 4 times
Have thanks: 0 time

Innlegg Beron » Man Nov 20, 2006 11:17 pm

En gang hadde jeg glemt vekk noen flasker i kjelleren et par år. Det holdt på å koste meg et vindu på loftet


Flasker i kjelleren holdt på å knerte vindu på loftet?!
Hjelpe og trøste, burde jo kreves bæretillatelse på de flaskene dine..

Men så var det humlen da. Tomtebrygg er jo ferdig humlet.
Jeg tenker å ha oppi saaz for å få opp litt mer bitterhet. Likeledes har jeg tenkt å ha oppi litt cascade og litt Northern brewer. Men, Hvor mye av hver slag? Har dere andre "ølhunder" noe råd å gi


Vet dessverre så alt for lite om hvor humlet tomtebrygg er så det blir vanskelig å gi noe skikkelig svar.

For å få frem bittersmaken av humla må den koke i 60 minutter.
Koker du imidlertid tomtebrygget i 60 minutter vil all aromahumla i brygget bli omdanna til bitterhumle..

Skulle jeg ha eksperimentert med f.eks saaz som bitterhumle tror jeg at jeg ville ha kokt humla i en 5-6 liter vann i 60min, og deretter tilsatt humlevannet til tomtebryggoppskriften din slik at det til sammen blir 25 liter.

Du kan jo starte forsiktig med 40g saaz 3,4 % for litt bitterhet.

Brygget ditt vil forøvrig holde temmelig nøyaktig 2,8% med to glass maltekstrakt, og 2,2% med ett.
"I feel sorry for people who don't drink. When they wake up in the morning, that's as good as they're going to feel all day."
-Frank Sinatra
Brukerens avatar
Beron
Avhengig
 
Innlegg: 391
Registrert: Tor Aug 17, 2006 12:21 pm
Bosted: Molde
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Innlegg Jalle » Man Nov 20, 2006 11:45 pm

Brygget ditt vil forøvrig holde temmelig nøyaktig 2,8% med to glass maltekstrakt, og 2,2% med ett.

Men er ikke spraymalten også med på å øke %'en da? en kilo eller må det mer til?
Det er ikke vits å drukne problemer i alkohol, problemer er gode svømmere.
Brukerens avatar
Jalle
Vin bryggjarn
 
Innlegg: 1721
Registrert: Fre Jul 02, 2004 10:55 pm
Bosted: Hodesalle grotten i de dype skoger i Gjøvdal
Has thanked: 4 times
Have thanks: 0 time

Innlegg Rogern5 » Tir Nov 21, 2006 8:17 am

Hupp!
Jeg har også tenkt å lage tomtebrygg i år; få kommentarer på denne;

1 fl. Tomtebrygg
1 kg lys spraymalt
0,5 kg lys sirup.

Er helt novise her, så jeg lurer på, Jalle - hvorfor tilsette humle dersom flasken stort sett inneholder humleekstrakt? Blir det for "søtt" (vil du ha mer bitterhet)??

PS - Ja spraymalten ble uteglemt, ja. Du vil nok havne et sted mellom 5-6%. :)
ROGERN
Lager du det selv, vet du hva det er
Brukerens avatar
Rogern5
Reinheitsgebot Meister
 
Innlegg: 344
Registrert: Man Jun 28, 2004 10:11 am
Has thanked: 1 time
Have thanks: 0 time

Re

Innlegg jon38 » Tir Nov 21, 2006 3:37 pm

Er det til 23 liter????
jon38
Brygger
 
Innlegg: 41
Registrert: Ons Okt 11, 2006 4:47 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Innlegg wonka » Tir Nov 21, 2006 3:53 pm

Interessant emne, pleier å lage tomtebrygg selv.
Hvor mye er det i et glass moss maltekstrakt? Tok utgangspunkt i 1kg pr. glass, og da ender jeg med i overkant av 5% (OG ca. 1.040) dersom alt sukkeret får gjære ut. Dette må da selvfølgelig gjæres som vanlig øl og ettergjæres på flasker om du vil ha kullsyre.
Jeg tenker å lage tilnærmet alkoholfritt som vanlig, men sette en batch der jeg varierer oppskriften med spraymalt i stedet for sukker, og mindre vann enn oppskriften sier for å øke smaken av tomtebrygg.
wonka
Avhengig
 
Innlegg: 214
Registrert: Tir Nov 22, 2005 11:39 am
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Innlegg Harken » Tir Nov 21, 2006 4:06 pm

Et kilo :shock:
Jeg mener å huske at det er 450 eller 500g i et glass Moss Maltekstrakt... :?:
Brukerens avatar
Harken
Erfaren Brygger
 
Innlegg: 99
Registrert: Ons Okt 11, 2006 12:54 am
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Innlegg wonka » Tir Nov 21, 2006 4:18 pm

Harken skrev:Et kilo :shock:
Jeg mener å huske at det er 450 eller 500g i et glass Moss Maltekstrakt... :?:


Med 25 liter: 1kg spraymalt bidrar med ca. 1.015
1kg maltekstrakt bidrar med ca. 1.013
Tomtebrygget vet jeg ikke, la oss si 1.006 for en mellomting av en og to flasker? Muligens litt overdrevet.
Da er vi oppe i 1.034. Dersom dette gjærer helt ut, noe som sjelden skjer, vil du få et tørt brygg på ca. 4,4%

EDIT: Tar altså utgangspunkt i førsteposten.
EDIT igjen: Forskjellige formler, forskjellige svar. En annen ga meg ca. 4.9%.
wonka
Avhengig
 
Innlegg: 214
Registrert: Tir Nov 22, 2005 11:39 am
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Innlegg Beron » Tir Nov 21, 2006 4:34 pm

PS - Ja spraymalten ble uteglemt, ja. Du vil nok havne et sted mellom 5-6%.


Det virker som om dere bruker formler for å regne ut alkoholinnholdet der dere forutsetter at alle sukkerstoffene gjærer vekk, noe som er gyldig for sats og ikke for øl...

Holder på 2,9% :

http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... wersearch=

Som en liten sammenligning så inneholder Jalles brygg 2kg søtstoffer til 25 liter mens et standard ølsett består av 1.8kg maltekstrakt tilsatt 1kg maltekstrakt = 2.8kg søtstoffer til 23 liter.
Sist endret av Beron den Tir Nov 21, 2006 4:44 pm, endret 2 ganger.
"I feel sorry for people who don't drink. When they wake up in the morning, that's as good as they're going to feel all day."
-Frank Sinatra
Brukerens avatar
Beron
Avhengig
 
Innlegg: 391
Registrert: Tor Aug 17, 2006 12:21 pm
Bosted: Molde
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Innlegg wonka » Tir Nov 21, 2006 4:42 pm

Beron skrev:Det virker som om dere bruker formler for å regne ut alkoholinnholdet der dere forutsetter at alle sukkerstoffene gjærer vekk, noe som er gyldig for sats og ikke for øl...

Holder på 2,9% :


Jeg gjør vanligvis ikke det nei. Burde kanskje gjort det klarere :lol:
Poenget var å vise at Rogern5's tall virka litt usannsynlige, selv om gjæren skulle finne på å konvertere alt sukkeret til etanol. Mulig han brukte feil tall, oppskriften på flaska kanskje. Den sier vel 15 liter eller noe.
EDIT: Takk for link :)
wonka
Avhengig
 
Innlegg: 214
Registrert: Tir Nov 22, 2005 11:39 am
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Innlegg Thomas » Tir Nov 21, 2006 5:21 pm

Litt OT, men allikevel ikke:

Hvordan smaker tomtebrygg?
Bryggebloggen

AA meetings are for quitters.
Brukerens avatar
Thomas
Avhengig
 
Innlegg: 674
Registrert: Man Sep 05, 2005 2:03 am
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Innlegg Beron » Tir Nov 21, 2006 5:40 pm

Hvordan smaker tomtebrygg?


Et svakt preg av aromahumle, tilnærmet null bitterhumle, null maltpreg.
Ganske markant smak av gjær ihvertfall hvis man bruker tørrgjær som anbefales i oppskriften på flaska.

Tilnærmet alkoholfritt hvis man følger oppskriften på flaska.

Høres sikkert skikkelig uggent ut i følge beskrivelsen, men drikken er faktisk ganske forfriskende som tørstedrikk, veldig begrenset holdbarhet riktignok før smaken taper seg, 2-3 uker.

Ingredienser (fra flasken) :

Sirup, vann, fargestoff (karamell), humleekstrakt, konserveringsmiddel.
Innholdet i flasken er 270g.

Brygger 15-20 liter. Tilsettes 800g sukker og en pose tørrgjær.

For å si det riktig stygt er tomtebrygg i realiteten sats med humle, littegrann sirup og litt sukkerkulør.

Men merkelig nok smaker det ikke så verst..

Kr 26 for ei flaske på rema.
"I feel sorry for people who don't drink. When they wake up in the morning, that's as good as they're going to feel all day."
-Frank Sinatra
Brukerens avatar
Beron
Avhengig
 
Innlegg: 391
Registrert: Tor Aug 17, 2006 12:21 pm
Bosted: Molde
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Innlegg Thomas » Tir Nov 21, 2006 5:44 pm

Beron skrev:For å si det riktig stygt er tomtebrygg i realiteten sats med humle, littegrann sirup og litt sukkerkulør.


Ah... Jeg innbilte meg at det var en slags krydderdrikk alà gløgg, men da så! Tror jeg står over ;-)
Bryggebloggen

AA meetings are for quitters.
Brukerens avatar
Thomas
Avhengig
 
Innlegg: 674
Registrert: Man Sep 05, 2005 2:03 am
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Innlegg Jalle » Tir Nov 21, 2006 8:26 pm

Rogern:Er helt novise her, så jeg lurer på, Jalle - hvorfor tilsette humle dersom flasken stort sett inneholder humleekstrakt? Blir det for "søtt" (vil du ha mer bitterhet)??

Den oppskrifta di ser grei ut. Man kan også ha i honning i stedet for, eller i tilleg til lys sirup. Humle hadde jeg tenkt å ha oppi for å øke bitterheten lite grann. Men det kan selfølgelig sløyfes da tomtebrygg er ferdig humlet. Tomtebrygg er et råstoff man kan eksperimentere en god del med etter min mening.
Bruker man utelukkende sukker blir brygget omtrent som brus når det gjelder kullsyre. ( Når brygget er tilnermelsesvis alkoholfritt )
Bruker man moss ekstrakt blir kullsyren noe mer dempa og det blir mer skummende, som kjøpe øl, og mer malt smak.
Jeg skal nå bruke 500g extradark og 500g dark spraymalt og to glass moss, men jeg er litt usikker på hvor mye sukker jeg skal ha til ettergjæring. To, kanskje tre sukkerbiter pr. halvliter? PS. Det står på flasken (tror jeg) at man kan bruke vanlig bakergjær. (færsk eller tørrggjær) Joda, det er ikke noe i veien for det. Men denne gangen vil jeg bruke Nottingham ølgjær. bestilt fra vinogbar.no.

PS. i gjen. Det var virkelig moro å få så stor respons på denne tråden :D
Det er ikke vits å drukne problemer i alkohol, problemer er gode svømmere.
Brukerens avatar
Jalle
Vin bryggjarn
 
Innlegg: 1721
Registrert: Fre Jul 02, 2004 10:55 pm
Bosted: Hodesalle grotten i de dype skoger i Gjøvdal
Has thanked: 4 times
Have thanks: 0 time

Innlegg Rogern5 » Ons Nov 22, 2006 10:49 am

Er det til 23 liter????

Nei, tenkte 15 liter, jeg..

Dessuten enig i at jeg har regnet feil vedrørende % .. :roll:
ROGERN
Lager du det selv, vet du hva det er
Brukerens avatar
Rogern5
Reinheitsgebot Meister
 
Innlegg: 344
Registrert: Man Jun 28, 2004 10:11 am
Has thanked: 1 time
Have thanks: 0 time

Neste

Gå til Ølbrygging

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Google [Bot] og 5 gjester