Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Diskusjoner omkring oppskrifter på sats, teknikker for beste sats, anbefalinger av gjærtype og så videre.

Moderatorer: Høgetveit'n, textex, Ormlår

Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg Mr1349 » Man Mai 26, 2014 10:05 pm

Er sikkert noen her inne som har hørt denne sangen, kort fortalt er det en liten oppskrift på en spiralbrenner og sats. Jeg tenkte jeg skulle teste denne satsen og sjekke resultatet, noen som har testet denne?

15 liter lunket vann (30C)
10 KG sukker
2 bokser hjortetakk (eller hornsalt som det heter nå til dags)
50 eller 100 g gjær (siden det visstnok er en gammel oppskrift så antar jeg at det er snakk om den klassiske bakegjæren)

Dette skal stå å gjære ved 25 grader i en to ukers tid..

Det sies i teksten at dette skal komme opp i 96%, det påstås også at dette skal rekke til ca 8 liter(!) hjemmelaga sprit.

Noen som mener noe om dette?
Plumbo - Det river
Bye & Rønning - Brennvin
Brukerens avatar
Mr1349
Hardkoker
 
Innlegg: 106
Registrert: Søn Mai 18, 2014 6:51 pm
Bosted: Sarpsborg
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg pottstill » Tir Mai 27, 2014 6:57 am

Kanskje litt mye sukker i forhold til vann? Bør vel ha ca. 40- 45 liter til 10 kg sukker.

Dessuten vil vel to hele bokser hjortetakk nokså sikkert kverke gjæren.

men det er vel ikke helt galt at man får nesten borti 8 liter sprit av 10 kg sukker, selv om 6 liter vel er mer realistisk.
pottstill
Brygger
 
Innlegg: 48
Registrert: Man Mai 10, 2010 10:27 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg Ormlår » Tir Mai 27, 2014 7:43 pm

Selv med 25ltr totalt volum, så klarte ikke alkotec 23% å ta unna alt. Da hadde jeg også "inverta" sukkeret (gjort det litt mer lettspist for gjæra) samt ph-justert satsen. 10kg er høvelig i en sats på 50l totalt volum, men jeg er fin på det da.

Med 37ltr totalt volum tilsvarer det en 25ltr batch med ca. 6.7kg sukker i.

Du får ikke ut 8ltr 96% alkohol med 10kg sukker.
Tommelfingerregelen sier : 17g sukker gir 1% alkohol i 1 ltr vann.
(10.000g sukker / 17g/alkoholprosent) / 50ltr vann = 11.76%

50l x11.76% = 5.88 l 100% x 96% = 5.64l 96%.

Dette er da inkludert både fusel og fantasi..
"Destillasjonen er en ensom ting!
- men det er trivelig og da! :-) "
Ormlår
Avhengig
 
Innlegg: 676
Registrert: Fre Nov 09, 2012 7:24 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg Mr1349 » Tir Mai 27, 2014 10:54 pm

Her dukka det opp litt forskjellige meninger ser jeg, høres ut som at det kommer til å gå til helvette, men jeg kommer nok til og prøve´n læll!

Som nybegynner og nysgjerrigper, så vil jeg prøve denne bare for å få tilfredsstilt nysgjerrigheten min. Det morsomste blir jo å se resultatet og hvor mye arbeid jeg evt. må legge ned for å få et "rent" produkt.

Kommer med inlegg igjen når satsen er klar! + løpende oppdateringer på mostvekt og gjærings hastighet!
Plumbo - Det river
Bye & Rønning - Brennvin
Brukerens avatar
Mr1349
Hardkoker
 
Innlegg: 106
Registrert: Søn Mai 18, 2014 6:51 pm
Bosted: Sarpsborg
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg Ormlår » Ons Mai 28, 2014 1:58 am

Kjøp deg et hydrometer på europris, så får du se. Halvparten av sukkeret vil bli igjen i satsen, da bakegjær dør på ca. 14% alkoholinnhold i satsen.

Videre, restsukkeret kan "brenne" seg fast i varmekilden din under destillasjon, og dette kan gi en jævlig brentsmak på produktet.

Vær grei nå, miks ut til minst 40L totalt volum, skipp hjortetakksaltet (kan sjokke/drepe gjæra di, iallefall med den mengden) amoniakk dannes bigtime også. Bytt ut med et par glass tomatpurè, denne fungerer også som gjærnæring.

Bestefar brukte et par spiseskjeer med hjortetakksalt i 25ltr sats, dette for å speede opp prosessen.

Regn ca. 10gram tørrgjær per 5ltr sats. (idun sine poser inneholder 12g, dette er ypperlig. 25ltr = 5 poser)
"Destillasjonen er en ensom ting!
- men det er trivelig og da! :-) "
Ormlår
Avhengig
 
Innlegg: 676
Registrert: Fre Nov 09, 2012 7:24 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg Mr1349 » Ons Mai 28, 2014 8:58 pm

Ormlår skrev:Kjøp deg et hydrometer på europris, så får du se. Halvparten av sukkeret vil bli igjen i satsen, da bakegjær dør på ca. 14% alkoholinnhold i satsen.

Videre, restsukkeret kan "brenne" seg fast i varmekilden din under destillasjon, og dette kan gi en jævlig brentsmak på produktet.

Vær grei nå, miks ut til minst 40L totalt volum, skipp hjortetakksaltet (kan sjokke/drepe gjæra di, iallefall med den mengden) amoniakk dannes bigtime også. Bytt ut med et par glass tomatpurè, denne fungerer også som gjærnæring.

Bestefar brukte et par spiseskjeer med hjortetakksalt i 25ltr sats, dette for å speede opp prosessen.

Regn ca. 10gram tørrgjær per 5ltr sats. (idun sine poser inneholder 12g, dette er ypperlig. 25ltr = 5 poser)


Nå har det kommet inn så mange grunner til å la det være, så da tror jeg rett og slett at jeg bruker gjæra og lager et par dunker med BW istede!

Takk for info folkens!
Plumbo - Det river
Bye & Rønning - Brennvin
Brukerens avatar
Mr1349
Hardkoker
 
Innlegg: 106
Registrert: Søn Mai 18, 2014 6:51 pm
Bosted: Sarpsborg
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg its92 » Tor Jun 12, 2014 7:25 am

prøv heller med 16 kg sukker og 50 liter vann + 2 pakker turbogjær. min gammle oppskrift :p
its92
Brygger
 
Innlegg: 26
Registrert: Tor Des 08, 2011 7:50 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg Mr1349 » Søn Jun 15, 2014 3:04 pm

its92 skrev:prøv heller med 16 kg sukker og 50 liter vann + 2 pakker turbogjær. min gammle oppskrift :p


Det er jo i praksis bare en dobling av det som står på pakkene med turbo det jo, står som regel 25 liter vann og 8 kg sukker + en pakke med turbo. :lol:
Plumbo - Det river
Bye & Rønning - Brennvin
Brukerens avatar
Mr1349
Hardkoker
 
Innlegg: 106
Registrert: Søn Mai 18, 2014 6:51 pm
Bosted: Sarpsborg
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg Ormlår » Tir Jun 17, 2014 8:19 pm

Riktig Mr1309
Man trenger forsåvidt kun 1'pose turbo til 50l, og gjerne ikke bruk mer enn 12kg.
"Destillasjonen er en ensom ting!
- men det er trivelig og da! :-) "
Ormlår
Avhengig
 
Innlegg: 676
Registrert: Fre Nov 09, 2012 7:24 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg Mr1349 » Tir Jun 17, 2014 8:54 pm

Men denne tråden er jo egentlig ferdig, fra min side hvertfall. Konklusjonen ble jo at dette ikke er noe å bruke tiden sin på, og at det da er bedre å heller sette BW eller om man har litt knapt med tid, sette en turbo!
Plumbo - Det river
Bye & Rønning - Brennvin
Brukerens avatar
Mr1349
Hardkoker
 
Innlegg: 106
Registrert: Søn Mai 18, 2014 6:51 pm
Bosted: Sarpsborg
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg its92 » Ons Jul 09, 2014 4:50 am

jaja, bedere med litt ekstra sukker, istedenfor for lite
its92
Brygger
 
Innlegg: 26
Registrert: Tor Des 08, 2011 7:50 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Bye & Rønning - Brennvin (Madcon parodi)

Innlegg Ormlår » Ons Jul 09, 2014 9:54 am

Feil. Restsukker kan lett brennes fast i varmeelement og skape "brentsmak" på batchen, samt fremtidige batcher. Med mindre du har et apparat som lager azeotrop. Et lite aber å få gjort rent, da det blir karamellisert og steinhardt. Kaustikksoda løser dog problemet med litt tid.

.. Forsåvidt bortkastede penger i sukker og..
"Destillasjonen er en ensom ting!
- men det er trivelig og da! :-) "
Ormlår
Avhengig
 
Innlegg: 676
Registrert: Fre Nov 09, 2012 7:24 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times


Gå til SATS & Turbogjær

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest